Blogguppgift 1: Nyhetsvärdering
(Jag är bosatt i Karlstad och valde därmed att titta i lokaltidningen Nya Wermlands-Tidningen (NWT). Artiklarna publicerades den 11 februari 2009)
På förstasidan hittade jag en av dagens huvudnyheter, en femårig flicka som fastnat i rulltrappan på Willys i Karlstad. Framsidan pryds av en stor bild föreställande den lilla flickan sittandes i sin pappas knä. Pappan visar upp en hög med trasiga kläder. Gripande? Ja klart att man som läsare blir berörd men är det verkligen en viktig nyhet?Hur kommer det sig egentligen att just den är nyheten hamnade på förstasidan? Vem bestämde att det var en viktig nyhet?
Erik Fichtelius och Håkan Hvitfelt är två personer som forskat kring nyheter och dess innebörd. De nämner ett antal faktorer till varför en händelse blir just en nyhet. Två viktiga faktorer är framför allt närhet och att man som läsare kan identifiera sig med det som har hänt på något sätt. Detta förklarar varför just händelsen om flickan och rulltrappan publicerades. NWT är en lokaltidning där den tilltänkta läsarkretsen är från Värmland. Händelsen, som utspelade sig i Karlstad, är geografiskt nära läsarna och därmed också mer personlig. Det är klart att man känner med flickan och hennes pappa. Det är hemskt det som har hänt.
Ofta när det gäller nyheter på tidningarnas framsidor så syftar de till att sälja så mycket tidningar som möjligt. Dock är nog inte fallet så när det gäller lokaltidningar, iallafall inte NWT. NWT har egentligen inget ekonomiskt behov av nyhetsvärderingen då det är en prenumererad tidning. Det gör att de kan satsa mer på nyheter av allmänintresse.
När jag bläddrade vidare i NWT fastnade jag på utrikessidorna, som den här gången faktiskt inte handlade om bränderna i Australien. Inte ens en liten notis. Nej, nu var det Barack Obama och något krispaket som stod i fokus. Rubriken löd "Barack Obama vädjar om ja till krispaketet"... fångade inte mitt intresse iallafall vilket förmodligen beror på att jag inte är särskilt intresserad av varken ekonomi eller politik. Då slogs jag plötsligt av en tanke, hur kommer det sig egentligen att amerikanska händelser ofta är i fokus, näst efter svenska?
En anledning, och en ganska trovärdig sådan, är givetvis att USA är en stormakt. Det är ett stort och mäktigt land som kräver mycket uppmärksamhet, vilket de får också. Sen tror jag att vi svenskar har mycket lättare att identifiera oss med amerikanarna just för att vi i stort sett har samma kultur... ja till och med samma ekonomiska system (nästan iallafall). Vi känner en samhörighet. Detta förklarar nog delvis varför NWT's redaktion valde att publicera artikeln om krispaketet. Det är en viktig händelse som förr eller senare kommer att påverka Sverige, vilket gör att intresset blir större. I slutändan är det väl alltid så att en händelser som påverkar oss intresserar oss allra mest.
Vilket drama att fastna i rulltrappan! Det känns som ganska korta reflektioner om veckans nyheter, men det är intressanta tankar! Språket tappar du bort lite, det är samma språkregler när man bloggar som när man skriver i övrigt.
Tycker du hade ett bra resonemang. Jag har ju själv inte läst någon av nyheterna. Femåringen lär knappast dyka upp på bild i någon tidning där jag befinner mig vilket iofs. befäster dina slutsatser. Hon fick säkert en årsförbrukning glass som plåster på såren. (Inte helt sannolikt kanske eftersom det var Willys)
När det kommer till USA-rapportering så är det ganska fascinerande att svenska media ofta har större täckning än tex engelska. Vi kanske inte har tillräckligt mycket intressant inom Sveriges gränser.
Skönt att du inte skrev en hel uppsats om ämnet utan mer eller mindre bara touchade vid det.
Tycker inte alls du behöver bry dej om Annas kommentar om att du tappar språket. Det är din blog och du får skriva hur du vill i den. Du får vara bered på kommentarer om det dock.
Cheers
Jessica,
Funderingarna kring varför vi egentligen intresserar oss för vissa frågor är spännande. I det sammanhanget tror jag också att man måste komma i håg att det faktiskt är ett dialektiskt förhållande mellan uppmärksamhet i medierna och intresse bland publiken. Tidningarna skriver om det som de tror att vi är intresserade av - och det som tidningarna fokuserar på skapar ett intresse hos oss ...
//Mia
Hej Jessica!
När det gäller nyheter från USA, så måste det väl även bero på att de har en sådan ofattande nyhetsbevakning där? Vi har ju så lätt att ta del av amerikanska nyheter. Händer det något där så når det ju oss inom minuter, och engelskan är ju vårt andra språk.
/Anna Ahlgren
Hej,
de bloggar jag skulle kommentera hittade jag inte, så jag hamnade på sin istället!
Ett intressant inlägg där du med hjälp av korta exempel kan zooma ut, och se sakerna i ett större perspektiv.
Jag vet inte hur många som bor i Karlstad, men för en lokaltidning (i alla fall den jag har jobbat på) tycker jag nyheten med barnet i rulltrappan är en toppennyhet, och helt klart värd att hamna på förstasidan. (fast jag vet förstås inte vilka andra nyheter som konkurerade om den platsen den dagen)
Nyheter som rör barn berör alltid, vi har varit barn, har själva barn, och de är liksom till för att väcka ömhetkänslor =) Att någon fastnar i en rulltrappa är något som rör de flesta, vi åker ju alla rulltrappa då och då och tar för givet att de är säkra. Din beskrivning av bilden på framsidan lät som om det var en bra bild, med inblandade personer och en anknytning till händelsen. Framsidan behöver ett bra bildjobb!
Jag tycker du har ett bra och medryckande språk i texten, förstår inte riktigt kommentarer om det? Förresten är jag inte så säker på att jag tycker att man måste använda samma språk i blogg-världen som i tryckt media!
Ha det bra och lycka till med resten av kursen.
/Linnea Johansson