Blogginlägg D: Kampanjjournalistik på gott och ont?
Hej Jessica!
Tror du inte att det faktum att vi medborgare tagit ställning för en annan av oss har satt press på den svenska regeringen att göra något? Jag tror inte att vi kan påverka den eritreanska regimen det minsta men kanske kan vi på detta sätt visa vårt missnöje med våra förtroendevalda. Själv är jag livrädd att hamna i någon liknande situation och upptäcka att ingen av de som ska bevaka mina intressen bryr sig.
Kampanjjournalistik kanske inte är objektiv nyhetsrapportering men i långa loppet kanske den är ett sätt att visa att de som egentligen borde lösa problemen fattar att deras beslut har givit dåliga resultat?
Jessica,
Jag tycker att du formulerar en sund skepsis - coh håller helt med dig om ditt huvudargument. Mediernas är mäktiga och har verktyg med enorm genomslagskraft i sin hand. det är självklart till gagn för dem som får strålkastarna riktade mot sig, men hur går det för dem som inte platsar?
Och om medierna ena dagen lierar sig med t.ex. en hjälporganisation för att samla in pengar - kan jag då lita på på att de självständigt och trovärdigt granskar att organisationen använder pengarna på många sätt?
Det finns många frågor att ställa, även om det är lätt att i varje enskilt fall tycka att aktionen är behjärtansvärd.
/Mia
Hej Jessica!
Du har en poäng. Visst skadar det medias trovärdighet. och dessutom är det ju på något vis orättvist att alla stora tidningar sluter upp bakom Dawit Isaak medan det finns massa andra människor som skulle behöva samma hjälp men som det aldrig skrivs ett ord om. Samtidigt är de ju tråkigt att du tror att vi medborgare inte kan påverka (även om du kanske har rätt) . Vi får se vad som händer i det här fallet helt enkelt.
/Jenny Andersson