Blogginlägg D: Kampanjjournalistik på gott och ont?

Vanlig hederlig nyhetsjournalistik ska hela tiden sträva efter objektivitet och att alla parter får säga sitt. Detta för att nyhetsförmedlingen ska vara rättvis och trovärdig. Kampanjjournalistik, å andra sidan, går tvärs emot det klassiska journalistiska arbetssättet. Efter vad jag har läst mig till är det en form av journalistik där en nyhetsredaktion i princip bedriver en partisk opinionsbildning i en tidning och på nätet. Läsarna får sedan i sin tur vara med och uttala sina åsikter och framför allt sitt stöd i saken, oftast genom omröstningar eller insamling av namnunderskrifter.
   En aktuell kampanj som pågår just nu i medierna är frigivningen av den svenska journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea sedan några år tillbaka. Bakom kampanjen står fyra av Sveriges största tidningar Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet som har gått samman för ett gemensamt "uppror". I kampanjen (som både bedrivs i tidningar och på nätet) uppmanas svenska folket att skriva under en protestlista i syfte att sätta press på de svenska politikerna och Eritrea.

"Vi behöver ditt namn i kampen för Isaak. Varje nytt namn i insamling är ett litet steg närmare frihet för Dawit Isaak. Visa ditt engagemang, Gå in på någon av våra sajter och skriv på". (http://www.journalisten.se/artikel/18871/gemensamt-uppror-foer-dawit-isaak)

Är det rätt av redaktionerna att göra på detta sättet? Är det en metod som medier ska ta del av? Är kampanjjournalistik på gott eller ont?

Personligen är jag nog ganska negativ till kampanjjournalistik. Visst, för det mesta handlar kampanjerna om en god sak värd att stödja som exempelvis Isaak-fallet och klimatfrågor. Det jag är irriterad över är att kampanjerna färgas av redaktionernas egna åsikter medan objektiviteten lägg åt sidan. Nyhetsrapporteringen blir snedvriden. Som läsare får jag inte se hela verkligenheten utan egentligen bara den del som medierna tycker är värd att lyfta fram. Redaktionerna har redan bestämt sig för vad som är rätt eller fel, bra eller dåligt och så vidare. Detta, tycker jag, gör kampanjjournalistik till ett väldigt mäktigt verktyg hos medierna, se bara på fallet med Isaak. Eller varför inte den uppmärksammade kampanjen "Earth Hour" som pågick för några veckor sedan. Mediernas makt gjorde att världen slocknade under en timme... typ. Lite oroväckande kanske.

Givetvis tycker jag att det är bra att media lyfter fram saker som är svåra och orättvisa. Det är bra att man försöker få upp människors ögon och få dem att engagera sig. Dock känns det som att några namnunderskrifter från Sverige för att frige Isaak inte räcker. Bra försök men det krävs nog mer än så. Jag tror inte riktigt på att man kan engagera sig på så långt avstånd. Namnunderskrifter exempelvis fungerar nog bättre på en mer lokal nivå, för att rädda exempelvis ett sjukhus eller protestera mot klotter i centrum. Risken med Isaak-fallet är att namnunderskrifterna inte ens kommer till användning, och så sitter du hemma i tron om att du har gjort någonting bra.

Kommentarer
Postat av: Lina - KAU

Hej Jessica!



Tror du inte att det faktum att vi medborgare tagit ställning för en annan av oss har satt press på den svenska regeringen att göra något? Jag tror inte att vi kan påverka den eritreanska regimen det minsta men kanske kan vi på detta sätt visa vårt missnöje med våra förtroendevalda. Själv är jag livrädd att hamna i någon liknande situation och upptäcka att ingen av de som ska bevaka mina intressen bryr sig.



Kampanjjournalistik kanske inte är objektiv nyhetsrapportering men i långa loppet kanske den är ett sätt att visa att de som egentligen borde lösa problemen fattar att deras beslut har givit dåliga resultat?

2009-04-25 @ 17:19:07
URL: http://enkorrespondent.blogspot.com/
Postat av: Mia

Jessica,

Jag tycker att du formulerar en sund skepsis - coh håller helt med dig om ditt huvudargument. Mediernas är mäktiga och har verktyg med enorm genomslagskraft i sin hand. det är självklart till gagn för dem som får strålkastarna riktade mot sig, men hur går det för dem som inte platsar?

Och om medierna ena dagen lierar sig med t.ex. en hjälporganisation för att samla in pengar - kan jag då lita på på att de självständigt och trovärdigt granskar att organisationen använder pengarna på många sätt?

Det finns många frågor att ställa, även om det är lätt att i varje enskilt fall tycka att aktionen är behjärtansvärd.

/Mia

2009-04-27 @ 11:51:24
Postat av: Jenny Andersson

Hej Jessica!



Du har en poäng. Visst skadar det medias trovärdighet. och dessutom är det ju på något vis orättvist att alla stora tidningar sluter upp bakom Dawit Isaak medan det finns massa andra människor som skulle behöva samma hjälp men som det aldrig skrivs ett ord om. Samtidigt är de ju tråkigt att du tror att vi medborgare inte kan påverka (även om du kanske har rätt) . Vi får se vad som händer i det här fallet helt enkelt.



/Jenny Andersson

2009-04-28 @ 09:28:46
URL: http://www.jennys-tankar.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0