Blogginlägg E: Elements of Journalism & gammelmedier vs sociala medier
Dags för det allra sista blogginlägget i journalistikkursen, det kommer att handla om relationen mellan gammelmedier och de nya sociala medierna.
I boken "The elements of Journalism" listar författarna Kovach & Rosenstiel tio grundläggande element eller principer som kan ses som riktlinjer för att nå en god journalistik. Kovach & Rosenstiel tar bland annat upp vikten av att beskriva sanningen, lojalitiet mot medborgarna, objektivitet samt att förmedla relevanta nyheter. Som professionell journalist är det hans eller hennes ansvar att följa dessa för att medborgarna ska bibehålla sitt förtroende journalistiken och för den information som publiceras och rapporteras.
Idag förmedlas information och nyheter inte bara via gammelmedier eller traditionella medier (TV, radio, tidingar) utan även via det som kallas för sociala medier såsom bloggar, forum, Twitter, Youtube, Facebook och andra communities.
Till skillnad mot gammelmedier ställs det inga krav hos de sociala medierna på exempelvis objektivitet och verifiering. Det krävs heller inte att den som publicerar informationen har en journalistisk bakgrund. Vem som helst kan i princip skriva om vad som helst utan att det egentligen ifrågasätts. Kovach & Rosenstiel ser denna form av informationsfrihet som positiv. Jag kan nog bara hålla med. Genom de sociala medierna får allmänheten en möjlighet att göra sin röst hörd. Han eller hon får framföra sina egna åsikter, erfarenheter och kunskaper. Visst, det kanske strider mot de etiska riktlinjer som journalister arbetar mot men "vanligt folk" är heller inte professonella journalister. Vi vet inte vad det är som gäller och vi måste egentligen inte veta det heller. Och om det nu skulle införas en lag mot att allt information som rapporteras på exempelvis bloggar måste vara korrekt och neutral, hur skulle det kunna kontrolleras? Känns omöjligt.
Jag tror snarare på att öka medvetenheten hos människor kring nyhetsvärdering och källkritik. Här ligger ansvaret hos medierna själva. Jag anser att det är deras skyldighet att upplysa allmänheten kring detta. Det är även viktigt att journalisterna själva är delaktiga i de diskussioner som pågår i de sociala medierna och därefter rapporterar om detta, fast på ett sätt som uppfyller kravet på en god journalistik.
Jag tror inte att de sociala mediernas framfart är ett egentligt hot mot de traditionella medierna. Folk kommer fortfarande vilja bläddra i tidningen vid frukostbordet och se nyheterna på tv. Jag tror och hoppas på ett samarbete mellan dessa medier. Ett slags samarbete mellan journalister och allmänheten där bloggar och andra sociala medier fungerar som en bro eller länk. Genom att en journalist läser en privatpersons blogg får han eller hon snabbt koll på vad som är intressant /aktuellt just nu. Vad som engagerar och upprör just nu. Det är ett smidigt sätt för att få fram vad människor egenligen vill läsa om. De sociala medierna påverkar även journalistkårens roll att prestera bättre och publicera nyheter som följer riktlinjerna för en god journalistik.